Lyssna på sidan Lyssna

Information om pdf-filer

Strömsunds kommun använder pdf-filer för olika dokument, som exempelvis protokoll. Pdf (Portable Document Format) är ett filformat som gör det möjligt att presentera och utbyta dokument på ett säkert sätt.

En pdf-fil ser likadan ut oavsett om den som läser filen har en annan dator, läsplatta eller mobil än den som skapat filen.

 

För att läsa pdf-filer behöver du ett särskilt tilläggsprogram som du kan ladda ner gratis från internet, till exempel Adobe Reader. Vi rekommenderar den senaste versionen för bästa resultat.

 

Om du får problem med att läsa pdf-filer rekommenderar vi att du använder hjälpfunktionen i det program eller den app du använder för att läsa filerna. Du kan även ta del av våra tips via nedanstående länk.

Hjälp & tips om pdf-filer

Spara filen på din dator

Du kan även välja att spara en på din dator. Det går oftast bättre att arbeta med pdf-filer på den egna hårddisken.

Gör så här:

  • Högerklicka på filen och välj "Spara mål som", "Hämta länkad fil som” eller motsvarande kommando – beroende på vilken utrustning du använder.
  • Spara filen där du finner det lämpligt.
  • Öppna filen i till exempel Adobe Reader.

Använd senaste versionen av de verktyg du använder

Om du använder Acrobat Reader för att läsa pdf-filer rekommenderar vi att du använder den senaste versionen för bästa resultat. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats.

Hämta Acrobat Reader på Adobes webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilken webbläsare behöver jag?

Om du har problem med pdf-filer kan du börja med att byta till en annan webbläsare. Det kan också hjälpa att hämta en modernare version av den webbläsare du använder. Här finns länkar till de olika webbläsarna.

Google Chrome Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Microsoft Edge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mozilla Firefox Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Safari Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill spara en ifylld blankett

Om du använder gratisprogrammet Adobe Reader kan du inte spara en ifylld pdf-blankett som en fil. Vill du kunna spara dina ifyllda blanketter på din dator måste du ha tillgång till något av programmen Adobe Acrobat, Adobe Business Tools eller Adobe Acrobat Approval. Dessa är inte gratis. Du kan läsa mer om produkterna på Adobes webbplats.

Blanketter blir e-tjänster eller webbformulär

Vi har väldigt få ifyllbara pdf-blanketter utan arbetar istället för att lägga över blanketter till e-tjänster eller webbformulär direkt på webbplatsen.

Till kommunens e-tjänster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: