På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vildmarksvägens logotype: Illustration med väg, fjäll och sol.

Välkommen till Vildmarksvägen

Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går över Stekenjokk­platån mellan Lappland och Jämtland. Hela vägen runt är ett oförglömligt äventyr på 500 kilometer och går genom de tre kommunerna Strömsund, Vilhelmina och Dorotea.

Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är en av få ställen i Sverige där vägen går rakt igenom kalfjället och ger dig möjlighet att fjällvandra på hjul i ett samiskt kulturlandskap.


Delen över Stekenjokk är öppen 6 juni till 15 oktober. Under vintern är det mycket snö i området och en liten del av Vildmarksvägen är stängd (orange kartmarkering). Men resten av Sveriges vackraste väg kan du uppleva hela året!

Fototävling: Vildmarksvägen för små upptäckare 2024

Nu startar vi en fototävling med temat ”Vildmarksvägen för små upptäckare!”. Vad tycker du är mest fascinerande med Vildmarksvägen? Vad gillar din familj att göra tillsammans? Nu har du chansen att visa upp era favoritaktiviteter och bidra med bilder till vår marknadsföring av Vildmarksvägen.


Här kan du läsa mer om tävlingen: www.stromsund.se/fototävling Öppnas i nytt fönster.

Snöröjningsfordon i djup snö.

Vildmarksvägen snöröjs i maj.

Information om Vildmarksvägen

En resa genom ett samiskt kulturlandskap

Här får du uppleva allt från vidsträckta skogar och vackra sjöar till storslagen fjällvärld. Kör inte för fort, stanna ofta och njut! Vägen byggdes under 1960-talet och gick i början under namnet Stekenjokkvägen. Det var intresset för gruvdrift som gjorde området känt.


I mitten av 1980-talet såg man en minskning av besökare i området. Då startade kommunerna projektet Vildmarksvägen över Stekenjokk, ”Sveriges vackraste väg”. Syftet med projektet var att marknadsföra djur, natur, vattenfall, kulturplatser, vandring och de lokala aktiviteterna.


Vildmarksvägen fick även en egen broschyr, karta och logga – samma logga är kvar än idag med sin fjälltopp och röda sol.

 

Titta in på vår karta över Vildmarksvägen där olika sevärdheter och aktiviteter är utmärkta. Här ser du även var du kan äta, bo, köpa mat eller bensin samt ladda bilen.

Se karta med besöksmål

Respektera renen och håll avstånd. Stanna gärna och titta, men gör det på behörigt avstånd och håll hundar kopplade.

Respektera renen och håll avstånd. Stanna gärna och titta, men gör det på behörigt avstånd och håll hundar kopplade.

Gäst i renens rike: Om du befinner dig i fjällen i sommar ska du tänka på att du befinner dig i renens land. Respektera renen och håll avstånd.
Stanna gärna och titta, men gör det på behörigt avstånd och håll hundar kopplade.

Läs mer om hur du beter dig som gäst hos renen

Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är öppen från början av juni till mitten av oktober.

Vildmarksvägens sträckning över Stekenjokk är öppen från början av juni till mitten av oktober.