På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Vildmarksvägens logotype: Illustration med väg, fjäll och sol.

Gäst hos renen

Om du befinner dig i fjällen i sommar ska du tänka på att du befinner dig i renens land. Här får du lära dig hur du beter dig som gäst hos renen. Att vandra i fjällen kan kännas som att färdas i gränslös vildmark. Men något vi måste komma ihåg är att vi aldrig är ensamma när vi rör oss i naturen. Vi befinner oss inte bara på ett vackert fjäll, utan samma plats är också på en betesmark och en arbetsplats för renskötande samer.

Renarna rör sig efter sina inre kompasser och den nedärvda vandringslusten, och vajan har en längtan till den plats på fjället hon själv föddes – för att föda sin egen kalv. Även fast det är svårt att tro, så är fjällområdena begränsade. Bara i vårt område har sex olika samebyar sina betesområden. Och de samsas inte bara om ytan med varandra, de har också börjat samexistera med ett relativt nytt ting – fjällvandrarna.

Renvett på fjället

  • Undvik fjällen under kalvningstiden i maj.
  • Har du hund – håll den kopplad. Renarna tror att hundarna är rovdjur, och ser sin största rädsla – vargen.
  • Gå aldrig rakt emot renar, om de står i din tänkta vandringsväg – gå runt dem eller sätt dig ner och betrakta.
  • Kan du se en ren i ögonen är du för nära.
  • Om du råkar hamna mitt i en rendrivning, stanna där du är och sätt dig ner.

Du kan alltid fråga någon ur samebyn om aktuella förhållandena. Efter Vildmarksvägen finns sex samebyar: Vilhelmina norra sameby, Vilhelmina södra sameby, Voernese, Ohredahke, Readtievaerie och Jinjevaerie.

Kontaktuppgifter till samebyarna hittar du på sametinget.se/samebyar Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsens broschyr: Kalvningstid i fjällen.

Det är olagligt att störa renar

Det här gäller året runt på renbetesfjäll.

Enligt 94 § rennäringslagen, till böter döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet:

  • skrämmer eller på annat sätt ofredar renar som uppehåller sig på ett område där renskötsel då är tillåten
  • obehörigen driver bort renar från ett område där renskötsel då är tillåten eller hindrar renar från att beta på ett sådant område

Enligt 93 § rennäringslagen:

  • När renar befinner sig inom ett betesområde där renskötsel då är tillåten, ska hund i trakten som inte används i renskötseln hållas i band eller instängd, om inte länsstyrelsen medger annat.
  • Anträffas en hund medan den jagar eller på annat sätt ofredar ren inom ett område där renskötsel då är tillåten, får hunden, om den inte låter sig fångas, dödas av den som äger eller vårdar ren.

Kontakta oss

Strömsund turistinformation

Ramselevägen 6

833 35 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: