| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Militära skansar 1940–1945

Alanäs 833 96, Strömsund • Område: Strömsund, Vildmarksvägen

Kategori: Övriga sevärdheter

Under beredskapsåren 1940–1945 uppfördes efter Vildmarksvägen (väg 342) en kedja av militära skansar mellan Gäddede och Strömsund. Syftet var att möta ett angrepp från Nazityskland som riskerade komma från det ockuperade Norge.

Det finns totalt fyra skansar efter Vildmarksvägen. Vid varje skans finns en informationsskylt som ger förslag till en intressant, markerad promenad. Informationsskyltarna finns även att se här på sidan. I Gäddede där skansarna låg inom samhället är de helt förstörda. Allt tillträde sker på egen risk och tänk på att värna naturen!

Besök alla fyra skansar!

Skansen Alanäs

Skansen Alanäs byggdes under beredskapsåren 1939–1945 och var den första av skansarna som grävdes fram och öppnades upp för besökare redan 2012.

En skyltad stig leder genom området förbi bergrum, skyddsrum, pansarvärnsgarage och stridsvärn. Ett spännande minnesmärke att besöka som dessutom erbjuder vacker utsikt från en viloplats uppe på berget.


Ibland finns även guider på plats för att informera och visa runt i Skansen Alanäs bland bunkrar och stridsvän. En rundvandring beräknas ta cirka 1, 5 timme.

Skansen Storån

Skansen ligger efter gamla vägen och här finns rester av en vägspärr, bunkrar och ett kanongarage. Bunkern närmast gamla bron är utgrävd. På informationsskylten får du förslag på rundtur.

Skansen Sjulsåsen

Skansen Sjulsåsen hade ett kraftfullt skydd av artelleri och stidsvagnshinder. Här finns elva bunkrar och skyttevärn att besöka. På informationsskylten får du förslag på rundtur där du kan se elva bunkrar och skyttevärn. En av bunkrarna är öppnad.

Skansen Fågelberget

Här finns fem bunkrar samt en kombinerad bunker och skyddsrum. På informationsskylten får du förslag på rundtur.

Guidade turer

Just nu finns inga inplanerade guidade turer.

Vill du göra en egen bunkertur?

Du kan även göra en egen bunkertur. Skansarnas lägen efter väg 342 och lämpliga promenadstigar är markerade med skyltar.

Historia

Krigshotet var mycket påtagligt under vissa perioder. Skansarna plomberades under 1990-talet av militären. Dessa rester från en allvarlig tid i svensk nutidshistoria var sedan knappt synliga och hade därför gått in i glömskan.


Den första skansen som 2010 började att grävas fram var Skansen Alanäs. Arbetet skedde med ideella insatser, med stöd av Leaderprojektet och andra sponsorer. Därefter utvecklades Skansen Alanäs till ett omtyckt besöksmål. Den ligger med tydlig skyltning vid byn Alanäset fyra mil norr om Strömsund och erbjuder goda möjligheter till parkering och rast.


Under slutet av 2010-talet har i ett uppföljande projekt de övriga skansarna vid Storån, Sjulsåsen och Fågelberget skyltats upp som besöksmål.

Övrig information

Kontaktinformation/bokning

Göran Norman, 070-773 67 61

Webb: www.skansenalanas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Faciliteter och service

Barnvänligt, Grupparrangemang, Bussparkering, Guidade turer

 

Information om tillgänglighet

Parkering

Klicka för att öppna större bilder.

kartbild

Karta över alla militära skansar med GPS-koordinater.

Öppnad bunker vid Sjulsåsen.

Kartbild: Alanäs.

Informationsskylt Skansen Alanäs.

Kartbild: Storån.

Informationsskylt Skansen Storån.

Kartbild.

Informationsskylt Skansen Sjulsåsen.

kartbild Fågelberget.

Informationsskylt Skansen Fågelberget.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: